NOVINKY

arr3Daruj ochutnávkuDaruj ochutnávku. Prekvapte svoju rodinu, priateľov alebo obchodných partnerov darčekovou poukážkou... arr3Daruj víno s originálnou etiketouVianoce, svadba, narodenie dieťata, životné jubileum, narodeniny, promócie, stužkové .......... sú...

KONTAKTY

Víno Kmeťo
Vinárska 12
Modra 900 01
tel: +421 0905 491 430
info@vinokmeto.sk

Úvod »O víne»Charakteristika odrôd»Dievčie hrozno

O víne / Dievčie hrozno

Dievčie hrozno
 

Pozornosť treba tiež venovať aj zdravotnému stavu suroviny. Vhodné je riadené kvasenie odkalených muštov. Víno je jemne aromatické, s ovocno-kvetinovou arómou, chuť je plná, obsah kyselín svieži.

Synonymá:
Česká a Slovenská republika: Leánka
Maďarsko: Fehér leányka, Leánka
Rakúsko: Mädchentraube, Mädlein

Pôvod a rozšírenie:

Za pravlasť tejto odrody sa podľa jedných prameňov považuje Moldavsko, odkiaľ sa rozšírila do Transylvánie a do susedných krajín. Podľa iných zdrojov je Maďarskou odrodou. 
Najviac je rozšírená v Rumunsku, Moldavsku a Zakarpatskej Ukrajine. V strednej Európe sa pestuje najmä v Maďarsku a v obmedzenej miere aj u nás. Z celkovej plochy našich vinohradov zaberá 2,47 %. Registrovaná je od roku 1952.

Morfologia:

List: Stredne veľký, priemerne 160 mm dlhý, hladký. Čepeľ výrazne 5 – 7 laločnatá so stredne hlbokými, otvorenými výrezmi. Stopka je krátka až stredne dlhá, ružovkastá.
Strapec: Stredne veľký, v priemere 160 mm dlhý, cylindrický až cylindricko-kónický. Pri základe vytvára krídelko. 
Bobuľa: Stredne veľká, v priemere 14 mm, guľatá, zelenožltej farby.

Fenológia:

Patrí k stredne skorým odrodám. Hrozno mäkne najčastejšie v prvej dekáde augusta a v polovici septembra dosahuje fyziologickú zrelosť.

Agrobiológia:

Poloha a pôda: Má vyššie nároky na polohu. Pre kvalitné vyzretie hrozna vyžaduje polohy s dostatočným oslnením a dostatočne záhrevné. Požiadavky na pôdu sú nižšie. Dobre rastie a plodí aj ľahkých, menej výživných a chudobnejších pôdach.
Rez a vedenie: Vhodným pestovateľským tvarom je stredné alebo vysoké vedenie s rezom na ťažne. Odporúčané zaťaženie je 8 – 10 očiek na m2.
Úroda: Úrodnosť sa pohybuje v medziach 9 – 12 t.ha-1, pri cukornatosti muštu 17,5 – 19,5 °NM a obsahu kyselín 6,5 – 9 g.l-1. 

Enológia:
Je vhodná na produkciu odrodových vín, ale i ,,cuveé“. Pri tejto odrode treba venovať veľkú pozornosť získaniu maximálneho množstva aromatických látok, ktoré sa vytvorili v bobuliach na vinici. Pozornosť treba tiež venovať aj zdravotnému stavu suroviny. Vhodné je riadené kvasenie odkalených muštov. Víno je jemne aromatické, s ovocno-kvetinovou arómou, chuť je plná, obsah kyselín svieži.

 

 

 


YmZlNDJiM2