NOVINKY

arr3Daruj ochutnávkuDaruj ochutnávku. Prekvapte svoju rodinu, priateľov alebo obchodných partnerov darčekovou poukážkou... arr3Daruj víno s originálnou etiketouVianoce, svadba, narodenie dieťata, životné jubileum, narodeniny, promócie, stužkové .......... sú...

KONTAKTY

Víno Kmeťo
Vinárska 12
Modra 900 01
tel: +421 0905 491 430
info@vinokmeto.sk

Úvod »O víne»Charakteristika odrôd»Cabernet sauvignon

O víne / Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon

Odroda: Cabernet Sauvignon je dnes nepochybne jednou z najdôležitejších a najkvalitnejších modrých muštových odrôd viniča na svete a preto mu hovoríme aj kráľ modrých muštových odrôd. Vo vinárstve tvorí základ tých najlepších vín, ako sú Château Lafíte, Château Marganx, Château Latour. Cabernet Sauvignon sa dnes prakticky pestuje vo všetkých vinárskych oblastiach.

Pôvod odrody: Najstaršie dochované správy o tejto odrode pochádzajú z Francúzska z polovice 16. storočia z okolia Bordeaux. Teda pôvodom francúzska odroda, ktorej rodičmi sú Cabernet Franc a Sauvignon Blanc, sa v 19. storočí rozšírila po celej Európe, kde ju vysádzali ako náhradu za fyloxérou zničené vinohrady. Odroda neskôr prenikla i do vinárskych oblastí nového sveta – Chile, Kalifornie, Austrálie a južnej Afriky.

Charakteristika odrody: Cabernet Sauvignon, ako každá neskoro dozrievajúca odroda, vyžaduje najteplejšie polohy. Bobule sú stredne veľké, majú hrubú tmavo modrú šupku, ktorá tvorí až 20 % hmotnosti bobule. Dužina je rôsolovitá, šťavnatá a prekvapivo trávnatej chuti. To všetko je veľmi dobrý základ pre vína s hlbokou farbou a vysokým obsahom trieslovín, ktoré sa zretím zaguľatia a zjemnia do neopakovateľnej krásy.

Charakteristika vína: Cabernet Sauvignon je najušľachtilejší predstaviteľ červených vín. Má vysoký obsah antokyanových farieb a tanínu. Má výraznú odrodovú príchuť cabernetového charakteru a vyšší obsah kyselín. Víno má svoju noblesu a šarm. Je mimoriadne korenisté, typické s výrazným odrodovým charakterom. Farba vína je atraktívna rubínovočervená. V intenzívnej ovocno-kvetinovej vôni objavíte vôňu čerešní, višní, sliviek, čiernych ríbezlí, čierneho korenia, fialiek i jemný anízový tón. V chuti tiež dominujú kúsočky čiernych ríbezlí, ale aj mäkká trieslovina, čerstvo pomleté čierne korenie a primeraná čokoládovo-bylinná dochuť. Robustná chuť je zahalená do príznačnej vône dreva. Starnutím vína sa stupňuje korenistosť, sýtosť farby. Akostné vína sa konzumujú v priebehu 2 až 4 rokov, výberové vína s prívlastkom najlepšie po 6 až 10 rokoch. Odporúčaná teplota na podávanie je 16 až 18° C.

Gastrokombinácia: Toto víno doporučujeme podávať k poľovníckym špecialitám, ako napr. korenisté úpravy diviny, k plesňovým dobre vyzretým syrom, steakom, biftekom, k mäsovým polievkám. Hodí sa aj k bravčovému a hovädziemu mäsu, ku kačici, husi a aj k vnútornostiam.


ZWJjZmU