NOVINKY

arr3Daruj ochutnávkuDaruj ochutnávku. Prekvapte svoju rodinu, priateľov alebo obchodných partnerov darčekovou poukážkou... arr3Daruj víno s originálnou etiketouVianoce, svadba, narodenie dieťata, životné jubileum, narodeniny, promócie, stužkové .......... sú...

KONTAKTY

Víno Kmeťo
Vinárska 12
Modra 900 01
tel: +421 0905 491 430
info@vinokmeto.sk

Úvod »O víne»Charakteristika odrôd»André

O víne / André

André

Odroda a pôvod odrody: André je modrá odroda, vyšľachtená v roku 1961 na Morave v šľachtiteľskej stanici vo Veľkých Pavloviciach krížením odrôd Frankovka Modrá a Svätovavrinecké. Bola povolená v roku 1977. Odroda nesie názov podľa mena významného moravského šľachtiteľa a zakladateľa prvého šľachtického spolku na svete CH. K. Andrého. Rozšírená je predovšetkým na Morave a čiastočne aj na Slovensku.

Charakteristika odrody: Je bujného rastu. Neskoro raší, zberovú zrelosť dosahuje v druhej polovici októbra. Odolnosť voči mrazu je dobrá, ale je citlivá na preťaženie. Rodivosť je veľmi dobrá a pravidelná. Má stredne veľké, mierne päťlaločnaté listy. Strapce sú stredne veľké, husté, obsahujú malé modročierne bobule s vysokým obsahom farbiva v šupke. André je neskorý kultivar, je pomerne odolný voči hnilobe strapcov, infekciám a väčšine ostatných hubových chorôb. Plodnosť je veľmi bohatá, vyžaduje si opatrný rez. Pokiaľ na viniči ostane veľa strapcov, hrozno často ani nedozreje, nevyfarbí sa a kvalita vína vyrobeného z takéhoto hrozna je prinajlepšom priemerná. Vyžaduje hlboké pôdy, dobre zásobené živinami a vodou. Na suché stanovištia sa vyslovene nehodí. Vyhovuje mu vysoké vedenie viniča. André sa musí vysadzovať do prvotriednych polôh, aby strapce dostatočne dozreli a znížil sa obsah kyselín v mušte. Nehodí sa do okrajových oblastí.

Charakteristika vína: Je to veľmi kvalitné, harmonické, extraktívne plné víno, ktoré má intenzívnu farbu. Vyznačuje sa červenou až tmavorubínovou farbou, okraj má sfarbený do ružova. Chuťou i arómou pripomína južnejšie typy červených vín. Vôňa je typická odrodová, nájdeme v nej kúsky kôstkovín a korenia. V ovocnej chuti dominujú zrelé bobule, vyššia celková kyselina a jemná škoricová dochuť. Chuť v mladosti je výrazne kyslá a hrubá, s postupujúcim zretím v sude alebo vo fľaši získava svoju plnosť. Má dobrú kvalitu s väčšou kyselinou a vyššími trieslovinami, hlavne po vyzretí vo fľaši. Svojim charakterom sa hodí aj pre použitie Barrique. To znamená že víno zrelo niekoľko mesiacov v dubových sudoch zvnútra opaľovaných, čím získalo vo vôni aj chuti charakter opaľovaného dreva. Ideálnu fľašovú zrelosť dosahuje v rozpätí 2 až 4 rokov. Odporúčaná teplota na podávanie je 16 – 17° C.

Gastrokombinácia: Odporúčame podávať v kombinácii so studenou kuchyňou, cestovinami, s jemne korenenými špecialitami z tmavého mäsa, bažantom, biftekom na korení, divinou a s hovädzím steakom. Ideálne je aj so zrelými, tvrdými a aromatickými syrmi.


N2E0MjM5