NOVINKY

arr3Daruj ochutnávkuDaruj ochutnávku. Prekvapte svoju rodinu, priateľov alebo obchodných partnerov darčekovou poukážkou... arr3Daruj víno s originálnou etiketouVianoce, svadba, narodenie dieťata, životné jubileum, narodeniny, promócie, stužkové .......... sú...

KONTAKTY

Víno Kmeťo
Vinárska 12
Modra 900 01
tel: +421 0905 491 430
info@vinokmeto.sk

Úvod »O víne»Slamové víno

O víne / Slamové víno

Ako sa vyrába slamové vínko

Slamové víno. Špeciálnym spôsobom získaný lahodný a sladký mok si nesie svoju originalitu i v názve. Hrozná sušené na slame či roštoch si vyžadujú jemné zaobchádzanie počas celého výrobného procesu. Na Slovensku síce slamové víno patrí medzi benjamínov prívlastkových vín, vo svete je jeho tradícia podstatne dlhšia. Slamové víno vyrábali už pred viac ako 800 rokmi pred n. l. v oblasti Stredomoria.

Benjamín prívlastkových vín
Pretože posledné zimy sú veľmi mierne a výroba ľadových vín sa stáva komplikovaným, čoraz viac vinárov uprednostňuje výrobu slamového vína pred ľadovým. Od roku 2005 sa stali naším najmladším oficiálnym prírastkom do rodiny akostných vín s prívlastkom. Komu je dožičené ochutnať ho, lahodná chuť sa mu vryje hlboko do pamäti. Náročná a zdĺhavá technológia výroby sa však podpísala na cene. Žiaľ, aj napriek jedinečnosti a originalite, vysoká predajná cena predurčuje tento skvost na dosiahnutie vyšších mét,ako sú pulty obchodných reťazcov.

Dlhá cesta z vinice
Výroba slamového vína je špecifická a pomerne riskantná. Vyrába sa len z toho najkvalitnejšieho hrozna. Na dosiahnutie vysokej kvality treba vynaložiť veľa úsilia. Oberanie je veľmi prácne a prikladá sa mu veľký význam. Každý strapec hrozna treba ručne zvesiť, zbaviť strapiny a nahnitých bobúľ. Zber býva zvyčajne na prelome októbra a novembra, hrozno musí byť úplne zrelé, nepoškodené a odroda menej náchylná na hnilobu. Medzi vhodné odrody patria u nás Rizling vlašský, Rizling rýnsky a Veltlínske zelené, v Čechách odrody Cabernet Sauvignon, Frankovka a Rulandské modré a vo Francúzsku v oblasti Savojska slamové vína vyrábajú predovšetkým zo Chardonnay a Pinot blanc. Po zbere je hrozno najmenej tri mesiacedosúšané na slamených rohožiach či drevených roštoch, prípadne zavesené na motúziku. 

Prípadné nahnité či inak poškodené bobule treba počas celéh oprocesu sušenia odstraňovať, inak by mohli znehodnotiť celú výrobu. Po dostatočnom vysušení sa strapce pomaly ručne lisujú, pričom výlisnosť takéhoto hrozna je veľmi malá – len okolo 20 percent (pri čerstvom hrozne je to 70 až 75 percent) a na jednu pollitrovú fľašu treba až 5 kg hrozna. Získaný mušt sa potom odkalí usadením a do čistej šťavy sa pridajú ušľachtilé kvasinky, ktoré sú schopné prežiť aj vo vysokom osmotickom tlaku spôsobenom najmä značným množstvom cukru. Kvasenie je pomalé a trvá niekoľko týždňov, až kým ho nezastaví stúpajúci obsah alkoholu. Po zretí v sudoch sa slamové víno plní do fliaš s menším objemom (0,25, 0,375 alebo 0,5 litra), pričom ich tvar môže byť typický pre výrobcu alebo môže reprezentovať celú vinohradnícku oblasť.

Kombinácie s jedlom

Svojou jedinečnou chuťou sú slamové vína predurčené na zvláštne príležitosti. Dobre vychladené (pod 10 stupňov) sú vhodné aj ako aperitív a zaujímavé chuťové kombinácie vznikajú napríklad so syrmi s modrou plesňou. Chuťovo však najlepšie ladia so sladkými dezertmi, pričom v každej vinárskej oblasti k prírodne sladkým vínam zvyčajne podávajú svoju miestnu sladkú špecialitu. Slamové víno by sa nemalo konzumovať hneď v prvý rok. Ak je kvalitne vyrobené, možno ho skladovať aj 30 rokov. Výroba slamového vína nie je taká riziková, ako výroba ľadového vína. Súčasná výroba slamového vína je módny trend, ale zároveň je to aj skúška vinára. Slamové víno je doplnok vinárskeho sortimentu, nikdy sa nevyrába vo veľkom.

Autor článku: Kristýna Šmehýlová
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 41/2009

Foto: archív Víno Kmeťo


YzVkM