NOVINKY

arr3Daruj ochutnávkuDaruj ochutnávku. Prekvapte svoju rodinu, priateľov alebo obchodných partnerov darčekovou poukážkou... arr3Daruj víno s originálnou etiketouVianoce, svadba, narodenie dieťata, životné jubileum, narodeniny, promócie, stužkové .......... sú...

KONTAKTY

Víno Kmeťo
Vinárska 12
Modra 900 01
tel: +421 0905 491 430
info@vinokmeto.sk

Úvod »O víne»Charakteristika odrôd»Devín

O víne / Devín

Devín

Pôvod a rozšírenie

Devín je prvá registrovaná slovenská muštová biela odroda, ktorá bola registrovaná v roku 1997. Od roku 1992 je právne chránená. Vznikla krížením Tramínu červeného s Veltlínskym červeno-bielym v roku 1958, ktoré vykonala na Výskumnom ústave vinohradníckom a vinárskom v Bratislave D. POSPÍŠILOVÁ. Z 973 hybridných semien a z nich vyrastených 272 semenáčov vybrala 14 typov, z ktorých po mnohých rokoch preverovania napokon Devín – so šľachtiteľským číslom 15/4 – prejavil najlepšie pestovateľské vlastnosti. Jeho agronomická vhodnosť sa skúšala najmä v Malokarpatskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti (Svodín, Rúbaň, Strekov), kde sa aj najviac rozširuje. Na skúšaní jeho vlastností v prevádzkových pokusoch a zavádzaní do praxe sa zaslúžil najmä O. KORPÁS. V súčasnosti sa na Slovensku pestuje na ploche cca 75 ha, čo predstavuje 0,49 % z celkovej plochy vinohradov. V skúškach ÚKZÚZ-u sa osvedčil aj pre vinohradníctvo Českej republiky a v roku 1998 bol registrovaný aj pre české vinohradnícke oblasti.

 

Fenologická charakteristika

Fenofázy Devínu sú podobné ako pri Tramíne. Pučí medzi poslednými odrodami, zavčasu však kvitne a bobule mäknú hneď po najskorších odrodách. Zber hrozna sa vykonáva podľa žiadaného typu vína v mesiacoch september a október. Avšak vzhľadom na to, že Devín je predurčený pre výberové vína, odložíme zber na pokiaľ možno najneskorší termín. Hrozno v tejto konečnej fáze ešte intenzívne zvyšuje cukornatosť. V chladných daždivých rokoch v jesenných mesiacoch je treba hrozno obrať pred jeho intenzívnym napadnutím hnilobou.

 

Poloha a pôda

Devín je veľmi plastický, môžeme ho pestovať prakticky všade tam, kde je vhodné prostredie pre vinič. Vzhľadom na vysokú cukornatosť (ktorá je v ňom geneticky zakotvená) a na vysokú odolnosť proti mrazom, je vhodný aj do horších polôh. Tie najcennejšie produkty z Devína však vyžadujú aj prvotriedne polohy! Ani na pôdy nie je príliš náročný. V chudobnejších pôdach však dbáme na dostačujúci prísun živín a vlhkosti pre vyrovnanie ich úbytku relatívne vysokou úrodou a kvalitou, lebo v extrémnych prípadoch môže ich nedostatočný prísun viesť aj k zoslabeniu krov. V plytkejších a ľahších pôdach na svahoch pri dlhotrvajúcom suchom ráze počasia Devín trpí nedostatkom vlhkosti s jeho následkami. Pri správnej výžive a v hlbokých pôdach toto riziko nehrozí.

 

Rez a vedenie

Vzhľadom na vysoký potenciál rodivosti s vysokým koeficientom plodnosti (na 1 plodonosný výhon 2, niekedy 3 strapce), prispôsobujeme aj rez. Režeme maximálne na 6 – 7 očiek na mpôdy. Vyhovuje rez na striedavé ťažne a to na strednom i vysokom vedení. Vysoké vedenie patrí do hlbších pôd, u piesočnato- alebo štrkovito-hlinitých pôd bez závlahy je vhodnejší stredný spon i vedenie a to najmä z hľadiska udržania rovnováhy úrodnosti a rastovej sily. Vhodný je aj pre vedenie typu záclona.

 

Úroda a kvalita

Devín je úrodná a veľmi kvalitná odroda. Jeho potenciálna plodnosť je 13 – 17 t.ha-1, nedoporučuje sa však preťažovanie úrodou hrozna. Vzhľadom na to, že ide o odrodu s absolútnym dôrazom na najvyššiu kvalitu finálneho produktu, odporúčame regulovať úrodu na maximálne 10 t.ha-1. V klimaticky priemerných ročníkoch sa dosahuje cukornatosť 23 – 25 kg.hl-1. V prvotriednych polohách a vo vysokej frekvencii rokov nie je zriedkavá cukornatosť muštov 26 – 30 kg.hl-1. Pri našom klonovom materiále sme pri priemernej úrodnosti 8-9 t.ha-1 dosahovali na pracovisku Šenkvice v 3-ročnom priemere 23 – 26,5 kg.hl-1. Vo vinohradníckych rajónoch Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti sa vo veľkej častosti rokov dosahuje kvalita výberových vín bobuľového zberu a hrozienkového výberu vďaka priaznivým jesenným klimatickým podmienkam.

 

Škodlivé činitele

Vynikajúcou vlastnosťou Devínu je jeho zvýšená odolnosť voči mrazom. Proti jarným mrazom je čiastočne chránený neskorým pučaním a proti zimným mrazom je odolný na úrovni našej najodolnejšej odrody - Rizlingu rýnskeho. V laboratórnych pokusoch bol dokonca po perióde oteplenia a následnom zásahu mrazov odolnejší ako Rizling rýnsky.

Z hľadiska odolnosti proti suchu treba regulovať nadmerné množstvo hrozna, pretože pri preťažení reaguje Devín vädnutím zelených častí kra.

Ďalšou pozitívnou vlastnosťou je dobré opeľovanie počas kvitnutia, teda nespŕchavosť. Plné strapce sú dobre vystavené slnku vzhľadom na menšie listy, vzpriamené letorasty a prevzdušnenosť listovej plochy. Aj to pozitívne ovplyvňuje už geneticky zakotvenú vysokú cukornatosť.

Na peronospóru nie je mimoriadne náchylný, viac je citlivý na múčnatku a v daždivom období na hnilobu hrozna. Avšak keď po infekcii botrytídou nastane obdobie "babieho leta", pôsobí táto pleseň pozitívne a Devín vytvára tak vzácne cibéby, základ pre vína hrozienkového výberu. Pri normálnej preventívnej ochrane nie sú nebezpečné ani živočíšni škodcovia - obaľovače a hálkovce.

 

Hospodárska využiteľnosť

Vzhľadom na to, že Devín dosahuje technologickú zrelosť (cukornatosť) už v priebehu septembra a že je relatívne mrazuvzdorný, možno ho pestovať aj v rajónoch a polohách s horšími klimatickými parametrami. Prirodzene s vedomím, že jeho kvalita tu nemôže dosahovať úroveň kvalitných regiónov, rajónov a polôh. A práve do takýchto Devín prednostne patrí. Dosahuje zo všetkých u nás pestovaných odrôd najvyššiu cukornatosť aromatických muštov, ktoré sú vo väčšine ročníkov vhodné pre výrobu vín s prívlastkom vo všetkých kategóriách od suchých kabinetných vín po hrozienkový výber. Aj keď náš konzument a často aj odborník - vinár tieto vynikajúce druhy vín obzvlášť nehodnotí, lebo ich z doterajšej vinárskej praxe u nás nepozná (okrem tokajských výberov), patria tieto produkty k raritám. Vo svete sa plnia do špeciálnych fliaš a predávajú sa za vysoké ceny. Bude potrebné aj nášho konzumenta k pôžitku z takýchto vín vychovať, čo však predpokladá, že budú vo vinotékach v ponuke. Odborníci – degustátori si budú môcť vycibriť zmysel pre ich hodnotenie, aby neboli tieto kvalitatívne špičky v degustáciách z neznalosti bodovo dehonestujúco zhadzované. Výnimočná aróma Devínu, ktorá je zmesou tramínovej a muškátovej vône a chuti, sa v priebehu archivácie vín zvýrazňuje a v prírodne sladkých produktoch spolu s fľašovou zrelosťou a chlebovinkou vytvára víno nezabudnuteľného dojmu.


NjFhNjY5M